DDC BC 23 maart 2021 - Wat is de juiste Dynamics ERP voor uw bedrijf? - Functioneel

Dinsdag, 23 maart 2021, door Johan van Dijk

In een goed gevulde online zaal werd sessie 1 afgetrapt door Johan van Dijk. Wat kleine issues met deelnemers die het geluid nog hadden aanstaan werden in de kiem gesmoord en daarna kon de sessie echt beginnen.
Zoals bij de meesten wel bekend voert Microsoft een tweetal ERP oplossingen:

  • Dynamics 365 Finance & Operations (F&O), voorheen AX (Axapta)
  • Dynamics 365 Business Central (B&C), voorheen NAV (Navision)

In deze sessie is Johan wat meer ingegaan op beide oplossingen waarbij ook is aangegeven welke oplossing in welke situatie het meest geschikt zou kunnen zijn. Johan is zelf een freelance projectmanager en heeft ervaring met zowel projecten op F&O als BC gebied. Hij weet dus goed wat de kenmerken zijn van beide applicaties.

Aantal gebruikers en meer

Schematisch worden de belangrijkste verschillen toegelicht door Johan. F&O zet je met name in bij minimaal 20 gebruikers en kan door tot meer dan 250 gebruikers. Tot 250 gebruikers ligt zo’n beetje de limiet voor BC. F&O kent een prijs per user per maand die bijna twee keer zo hoog is dan BC maar hiervoor krijg je dan ook veel meer geïntegreerde functionaliteit waar BC juist de verrijking aan functionaliteit vindt in de vele beschikbare add-ons. Duidelijk is dat F&O meer ingezet wordt bij grotere, internationale organisaties met een complexe bedrijfsvoering (waaronder intercompany transacties). De integratie met Microsoft 365 en het Power Platform is overigens beschikbaar voor zowel BC als F&O. Binnen F&O kun je werken met één database waarin verschillende bedrijven/landen zijn ondergebracht. Bij BC heb je in principe één database per land (waarin dan wel verschillende bedrijven van dat land kunnen worden aangemaakt).

Johan gaat tijdens zijn presentatie ook in op het verschil tussen “On-Premise” en “Cloud”. Zeker bij grote stukken maatwerk zul je je moeten afvragen of de Cloud wel geschikt is aangezien je daar een update van Microsoft gepushed krijgt en dus van tevoren ook dient te testen of alles nog zal blijven werken.

Partners

Vanuit de zaal werd opgemerkt dat partners vaak of BC voeren of F&O voeren. Hierdoor weten klanten, die nu bijvoorbeeld F&O hebben, vaak niet dat BC een prima alternatief kan zijn en zullen ze door de huidige partner daar ook niet naar toe gebracht worden. Zeker als je nu nog met AX3 of AX4 werkt dan kan BC een goed alternatief zijn.

De keuze voor wanneer BC en wanneer F&O is niet eenduidig te maken maar factoren als maatwerk, update-snelheid, passen de processen in de applicatie, grote en complexiteit van de organisatie, aantal gebruikers en implementatie methode spelen daar een rol in.

Het is met name belangrijk om, voordat je een implementatie echt start, een analyse te maken van de behoeftes (user stories) en je daarbij niet laten leiden door wat je huidige ERP systeem biedt.

Tot slot geeft John, vanuit zijn rol, nog zijn visie op wat de verschillen zijn in implementaties tussen F&O en BC. Bij BC is de implementatietijd korter en zijn ook, in het algemeen, de teams wat kleiner. Als projectmanager ben je dan ook wel eens projectmanager en consultant in één. Bij een F&O implementatie heb je vaak te maken met grotere organisaties waar ook de nodige politiek speelt. De trajecten zijn daar vaak langer en de teams een stuk groter.

Verslag: Jorrit van den Broek
Foto's: Vincent van Rens

« Naar het overzicht

Events

10 november 2021 - Dynamics 365 BC Event, 10 november 2021
Van der Valk Hotel Veenendaal | Bastion 73 | 3905 NJ Veenendaall
Datum: 10 november 2021
Meer informatie »

22 juni 2021 - Dynamics 365 BC Event, 22 juni 2021
gather.town
Datum: 22 juni 2021
Meer informatie »

23 maart 2021 - Dynamics 365 BC Event, 23 maart 2021
gather.town
Datum: 23 maart 2021
Meer informatie »


Nieuws

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * November 2021
20 november 2021
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Oktober 2021 * 2
27 oktober 2021
Lees bericht »

Dutch Dynamics Community - BC * Nieuwsflits * Oktober 2021
05 oktober 2021
Lees bericht »


Blog

DDC BC-avond Veenendaal 10 november 2021
10 november 2021
Lees blog »

DDC BC 10 november 2021 - Personaliseren in Business Central - Functioneel
10 november 2021
Lees blog »

DDC BC 10 november 2021 - Werken met XML in AL - Technisch
10 november 2021
Lees blog »

Wat is de Dutch Dynamics Community?

Ons doel is het delen van kennis en ervaringen rondom Microsoft Dynamics software.

We bieden de mogelijkheid aan alle Microsoft Dynamics Professionals om met elkaar in contact te komen en deel te nemen aan presentaties en discussies.

Laagdrempelig, onafhankelijk, diepgaand en altijd actueel.

Om iedereen op de hoogte te houden kun je je inschrijven voor een van onze nieuwsbrieven:

Schrijf je hier in voor de Business Central nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de Finance & Operations nieuwsbrief

Platinum sponsors


Gold sponsors

 

Sapphire sponsors


Silver sponsors


Club van 100

c100