Op deze zoveelste DDC meeting(was het nu de 74e?) mocht ik na de Chinese maaltijd aansluiten bij een sessie over voorraadwaardering in Finance & Operations door Hylke Britstra, trainer en consultant bij Mprise.
Bij de opening vroeg Hylke kort even naar de achtergronden van zijn toehoorders. Ongeveer 50% F&O en 50% BC.
De aanleiding van deze sessie was o.a. een onderzoek van PWC die ontdekten dat de opties voor het instellen van het proces van voorraadwaardering in F&O wel voldoende en goed aanwezig zijn maar dat de berekende voorraadwaarde veelal incorrect en niet herleidbaar is bij de klant.
Een andere aanleiding was de ervaring die Hylke in het veld had. Veel klanten en sommige consultants kennen de instellingen, kennen het proces niet en kunnen daarmee geen correcte voorraadwaarde bepalen.
In kleine stapjes hielp Hylke ons door het proces van voorraadwaardering.
Waar hebben we het over?:
- Aanwezige voorraadwaarde
- Verhoogde voorraad bij inslag
- Verlaagde voorraadwaarde bij uitslag
Dat is het in grote lijnen.
Vervolgens volgde een mooi overzicht aan de hand van de waarderingsmethoden FIFO, Gemiddeld en VVP (Vaste Verrekenprijs). Ook deze stappen waren duidelijk en goed te volgen. Hierbij werkt F&O wel met een tussentijdse berekening van de voorraadwaarde aan de hand van GIP (Gemiddelde Inkoopprijs), ook wel RAC (Running Average Cost) genaamd.
De link werd gelegd naar de applicatie waarin de gedetailleerde artikelposten aangeven welke kostprijs meegaat in de berekening van ontvangsten en leveringen en welke berekening volgt bij de uiteindelijke facturering. De GIP wordt uiteindelijk ongedaan gemaakt door een correctieboeking naar de voorraadrekening.
Een extra optie die Hylke noemde is het Markeren van een boeking waarbij de verkooptransactie gekoppeld is aan de inkooptransactie. Hierbij wordt de ingestelde voorraadwaardering gepasseerd.
Tot slot kwam de artikelmodelgroep aan de orde. Dit scherm toont volledig de procesgang bij een bepaalde voorraadwaarde methodiek. Meerdere opties die hier ingesteld kunnen worden t.a.v. het logistieke en financiële proces maar ook t.a.v. negatieve voorraad.
Goed om te weten en op de hoogte te zijn wat er in een ERP-systeem op de achtergrond gebeurt ten aanzien van de berekening van voorraadwaardering. Duidelijke uiteenzetting van Hylke in deze.
Verslag: Rob Gabriels
Foto’s: Vincent van Rens