Sven vertelt in deze sessie vol enthousiasme over de mogelijkheden en noodzaak van het Power Platform, (dus breder dan de Power Apps) in combinatie met Dynamics 365, aangevuld met vele ervaringen. In de omschrijving van deze sessie staat onder andere: Het Power Platform is een onmisbaar onderdeel geworden van elke D365 implementatie. Onder andere om maatwerk te verminderen, om Dynamics pro-actief te maken, om te integreren met andere applicaties. Dit is niet alleen een mening van Sven of van de Dutch Dynamics Community, Microsoft roept: OneDynamicsOnePlatform (ODOP). En om het wat breder te trekken, Gartner zegt: the future of business applications is composable.
Maatwerkverleden
In Dynamics 365 Business Central (BC) en Dynamics 365 Finance and Operations (FO) is in het verleden altijd veel maatwerk gemaakt. In het algemeen leverde dit veel problemen en was kostbaar, zeker bij upgrades. Om dit op te lossen kun je gebruik maken van een ‘Low Code’ platform dat integreert met je applicatie. We zien deze ontwikkeling bijvoorbeeld ook bij SAP met Mendix. Het probleem is uiteindelijk niet dat er custom code is, maar waar die zich bevindt en hoe die onderhoudbaar is. Belangrijk is: Keep the core clean.
We hebben de afgelopen jaren gezien dat het Power Platform binnen de Microsoft omgeving een grote en snelle ontwikkeling heeft doorgemaakt. En ook binnen de Dynamics 365 standaard gebruikt wordt. Microsoft maakt veel business software al in Power Apps, bijvoorbeeld CE (Customer Engagement, wat we vroeger CRM noemden).
Waaruit bestaat het Power Platform?
- Power Apps:
- Canvas Apps met veel vrijheid voor de ontwikkelaar om allerlei data en acties te combineren.
- Model-driven Apps, die zijn gebaseerd op data(tabellen). Deze data kan opgeslagen zijn in Dataverse, de PowerPlatform database, of via (900+) connectoren uit andere databronnen komen.
- Power Pages: Tot voor kort werd dit de PowerApps portal genoemd.
- Power Automate: dit heette eerder Flow. Hiermee kunnen vervolgacties gedefinieerd worden op allerlei ‘gebeurtenissen’. Kort samengevat: If “this” then “that”.
- Power BI: Ophalen van data uit allerlei verschillende bronnen, berekeningen uitvoeren en dit presenteren in visuals.
Wat zijn een aantal mogelijkheden voor integratie op dit moment?
- Power Apps kunnen ‘ge-embed’ worden in FO.
- FO pages kunnen ‘ge-embed’ worden in Model driven Power Apps.
- Vanuit BC pages kan er direct een Power Automate flow gestart worden.
- Data kan op diverse manieren geïntegreerd worden, bijvoorbeeld:
- FO Dual Write (Synchroniseren van data uit FO en Dataverse)
- Virtual tables in Dataverse met data uit FO of BC
- Power Automate kun je integreren met Teams, ook onderdeel van het Microsoft platform.
Een advies, dat Sven geeft: Kijk goed naar wat de beste methode is om iets te bereiken. Dat kan via het Power Platform zijn, maar ook via maatwerk in de applicatie. Met als vraag: Did you ever try to make a presentation in Word?
Zijn er ook minpunten?
Je hebt niet meer alle (maatwerk) code in één systeem, dus is het extra belangrijk goed overzicht te hebben. Dit betekent ook dat er bij wijzigingen, updates en upgrades goed getest moet worden (Maar dat was altijd al zo…). En dat je goed moet weten waar je data is opgeslagen en hoe die is beveiligd.
Sven laat nog een voorbeeld zien. Van een coöperatie, waarbij groentetelers groente leveren. Dit wordt via inkooporders vastgelegd en achteraf wordt de inkoopprijs berekend en deze prijs moet door de leverancier, de teler, worden goedgekeurd. Ter illustratie een paar van de stappen:
- Aantal en product wordt via een Power App ingevoerd en opgeslagen in BC.
- Na ontvangst wordt met allerlei (ingewikkelde) formules de (inkoop)prijs berekend in Power BI, m.b.v. DAX-formules.
- Vanuit het Power BI rapport kan de leverancier (teler), via een embedded Power App de berekende inkoopprijs goedkeuren, waarna dit wordt opgeslagen in de BC database.
En als laatste de oproep:
- Begin (als je dat nog niet gedaan hebt):
- begin eenvoudig, maar begin wel. In Power Automate kun je heel simpele (voorbeeld)flows maken, die je helpen om ervaring op te doen.
- Steek er tijd in om de mogelijkheden te ontdekken.
Verslag: Jan van Maanen
Foto’s: Vincent van Rens en Dick Mauritz